2009. október 15., csütörtök

SZENT ERZSÉBET - MUSICAL


Megjelent a Szent Erzsébetről szóló musical

2009. szeptember 27.


A 2007-ben tartott Szent Erzsébet-év ihlette A Rózsalány című musicalt, amely a napokban cd-n is megjelent; az Árpád-házi szent életéről szóló zenedarab a Don Bosco zenekar, a Kapisztrán kórus, Dévai Nagy Kamilla, a Misztrál együttes, valamint több zeneakadémista közreműködésével készült.
Szent Erzsébet

(MTI) - A zenemű szövegírója, Hajnal Géza elmondta: ő és felesége a ferences szerzetesek világi rendjéhez tartoznak, csakúgy, mint 800 évvel korábban II. András király lánya, a később szentté avatott Szent Erzsébet, így a személyes indíttatás megvolt a zeneműhöz. A zeneszerző Andorka Péternek is volt ferences kötődése: ő a rend szentendrei gimnáziumában érettségizett.

Mint mondta, "nem szűk értelemben vett egyházi műről van szó", a szereplők pedig a színpadon "nagyon is élő, érző személyekként jelennek meg". A zeneműben egyaránt helyet kapott a klasszikus és a könnyűzene, a hangzást pedig a nagyzenekar határozza meg. A Rózsalány című musicalnek előbb készült el a szövege, utána a zenéje, de a legtöbb idő a hangszereléssel ment el - fejtette ki Hajnal Géza.

Andorka Péter zeneakadémiai tanulmányai mellett a nyári szünetekben dolgozta ki a mű partitúráját. Hajnal Géza elmondása szerint a zenemű megírását az is motiválta, hogy a magyar Szent Erzsébet tisztelete Olaszországban, Brazíliában vagy Portugáliában sokkal erőteljesebb, mint Magyarországon, sőt a többségében evangélikusok által lakott Németországban is nagy a nimbusza, mivel oda ment férjhez Lajos választófejedelemhez. Ezen az állapoton szerettek volna változtatni azzal, hogy Szent Erzsébetet népszerűsítő zeneművet írnak.

A szövegíró reményét fejezte ki, hogy első közös művük közelebb hozza Szent Erzsébetet a mai közönséghez, mert "a modern ember számára is érthető, szerethető, követhető hús-vér személyiséget" igyekeztek a színpadra és a cd-re vinni.

Kitért arra, hogy Szent Erzsébet élettörténete hálás témát jelentett nekik, mivel sorsa fordulatos volt, meg kellett küzdenie a türingiai fejedelmi udvar ármánykodásaival, ugyanakkor családi élete kiegyensúlyozott volt, igaz, az idillt félbeszakította a férj váratlan halála. Szent Erzsébet ezenkívül nevezetes volt a szegények szolgálatában vállalt önfeláldozásairól is, amely köré csodás történetek szövődtek.

A cd kiadását a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány finanszírozta. A ferences férfi és női szerzetesrend, valamint a ferences világi rend idén ünnepli pápai jóváhagyásának 800. évfordulóját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése